Tuğrul Keskin
Yaşamöyküsü
15 Mayıs l961 Iğdır’da doğdu (Aralık ilcesi). Asıl adı Ertuğrul Keskin’dir. Azer Tuğrul Keskin, A.Tuğrul Keskin imzalarını da kullandı. Muhterem ile Kahraman’ın çocuğu. İzmir Atatürk Ticaret Lisesi mezunu (1978) Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak çeşitli işlerde yöneticilik yaptı.
Nehir Aras’ın babasıdır (l9 Ağustos l993).
İlk şiirleri l980’den itibaren Yaba ve Yeni Olgu dergilerinde yayınlandı. 1982’de Türkiye Yazılarında yayınlanmaya başlayan şiirleri, daha sonra; Dönemeç, Ortaklaşa, Yamaç, Yarın, E, Yeni Biçem, Edebiyat ve Eleştiri, Papirüs, Ötekisiz, Kum, Düşe-Yazma, Kunduz Düşleri, Ütopiya, Agora, Ünlem, Gediz, Dize, Üç Nokta, Yasak meyve, Deniz suyu kasesi, Deliler Teknesi, Mühür, Sincan İstasyonu, Varlık Vd. Dergilerde yazı ve şiir olarak sürdü. 1982’de İzmir’de Körfez Dergisi ve l989’a kadar Broy Dergisi içinde yer aldı. 1990’da Piya Yayınlarının kurucularından oldu. 1990’dan 2004’e kadar Ütopiya ve Kunduz Düşleri adlı dergileri çıkartan ekibin içinde yer aldı. Günlük olarak yayınlanan “Sol Gazete”de her hafta kültür/politika ilişkileri üstünden yazılar yazmaktadır.
Manifestosu Ocak l988’de Broy Dergisinde yayınlanan ve “Yeni insanı, bireyi merkez alan, insanı önceleyen bir şiirden, ulusal, yerli bir şiirden, kapitalizme karşı bir şiirden, barışı önceleyen, dilin yeniden yorumlanmasından, şiirin evrenselliğinden, şiirin bir yapı, biçim ve biçem sorunu olduğundan söz eden” ve l980 sonrası Türk şiirine yeni olanaklar sunmayı amaçlayan, “Yeni Bütüncü Şiirin Manifestosu”nu (Veysel Çolak, Seyit Nezir, Metin Cengiz, Hüseyin Haydar)’la birlikte imzaladı.
1991’de “Farklı pratiklerin bileşenlerinin sisteme karşı bir duruş olması umudunu taşıyan, her gün her yerde örgütlenen egemenlikçi kavrama biçimlerinin bütününe bir karşı duruş” olması savı ile “Sanat Hareketi Düşüncesi” (SHD) metnini sanatın farklı disiplinlerinden yirmi bir arkadaşı ile birlikte yayınladı.
2004 yazında “Dikili Emek Şenlikleri”nin organizasyonunu üstlendi ve gerçekleştirdi. Salihli’de yaklaşık 30 yıldır yapılan ünlü “Salihli Şiir İkindileri”nin editörlüğünü 2006′dan beri üstlenmiş olan şair, İzmir Balçova Belediyesi Sanat ve Kültür koordinasyonunu da yürütmektedir. Kasım 2011′de Tıp Doktoru Hatice Şimşek’le hayatını birleştirdi. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Dil Derneği ve Uluslararası Yazarlar Birliği PEN Türkiye üyesidir.
Şiirlerini okumak için tıkayın
KİTAPLAR:Bir Suyun Kıyısında (l985), Kırılan Kar Sesi (l988), Babek (l990), Tacir ve Cinayet (l994), İpekler Çoğaltmaya (l999), Zifir (2004), Solgun (2004), Eski’ten (2005), Babek Bir İsyan (2005) Kanda’har (2009), Soğuk Yara (Seçilmiş Şiirler/2013) İkindi Şairleri Antolojisi (2013), Anılar Kitabı (2013)
ALBÜMLER: Eski’ten: Kendi sesinden şiirler (Ezgi Poem/1996) Kımıltı: Müzisyen Murat Mengirkaon’un T.Keskin şiirlerinden yaptığı şarkılar ve şairin kendi sesinden şiirler (Anadolu Müzik/2012)
ÖDÜLLER: Dokuz Eylül Şiir ödülü(1990), Yunus Nadi Şiir ödülü (Zifir’le/2004), Dionysos Şiir ödülü(2004), TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü (Kanda’har ile/2008)
Biographie
Né le 15 Mai 1961 à Iğdır. Son vrai nom est Ertuğrul Keskin. Il a utilisé aussi les pseudonymes de Azer Tuğrul Keskin et A. Tuğrul Keskin. Fils de Muhterem et de Kahraman. Il a étudié au lycée professionnel Atatürk à Izmir (1978), puis abandonnant ses études supérieures, il a eu divers fonctions dirigeantes.
Il est le père de Nehir Aras (19 Août 1993).
Il publie ses premiers poèmes à partir de 1980 dans les revues Yaba et Yeni Olgu. Puis à partir de 1982 dans de très nombreuses revues, Varlık, Turkiye Yazilarinda,Dönemeç, Yasak meyve, etc. Il est un des fondateurs des éditions Piya en 1990. Puis de 1990 à 2004, il faisait partie de l’équipe qui publiait les revues Kunduz Düşleri et Ütopiya. Il écrit chaque semaine dans le quotidien « Journal de Gauche » à propos des relations culture/politique.
Il participe au Manifeste de janvier 1988 publié dans la revue Broy qui souhaite notamment « une poésie parlant d’un nouvel être humain, se centrant sur l’individu, donnant la priorité à l’humain, une poésie nationale, locale, opposée au capitalisme, une poésie pacifiste, renouvelant le langage, évoquant l’universalité de la poésié, la problématique de sa forme, de sa nature, de sa structure. »
Il signe également avec Veysel Çolak, Metin Cengiz, Seyit Nezir et Hüseyin Haydar, le Manifeste de la nouvelle poésie qui avait pour ambition de soumettre de nouvelles perspectives à la poésie turque.
Il a organisé et réalisé « La Fête Dikili Emek » durant l’été 2004.
Depuis 2006, il est chargé de l’édition du célèbre « Sahihli Siir Ikindileri » Les après-midi poétiques de Sahili qui se déroulent à Sahili depuis 30 ans. Le poète s’occupe aussi de la coordination artisitique et culturelle pour la municipalité de Balçoca à Izmir.
Il partage sa vie avec la docteur Hatice Şimşek à partir de Novembre 2011.
Il est membre du syndicat des écrivains de Turquie (TYS) et du PEN de Turquie.
Pour lire ses poèmes, cliquez ici