loading

Salih Bolat

 

 

Biographie

Il naît à Adana. Après ses études primaires et secondaires, il étudie dans le Département de Politiques Sociales à l’Université Gazi à Ankara. Il termine et obtient son master et son doctorat dans le Département de Pédagogie de l’Université Hacettepe. Actuellement enseignant à l’Université Beykent dans le Département de Cinéma-TV, il est chargé des cours suivants :scénario, cinéma et littérature, écriture dramatique, écriture en communication.

Il commence sa carrière littéraire dans le journal Yeni Adana en écrivant des nouvelles aux pages art et culture (1974). Avec des amis, il crée la revue Koza (1975), c’est dans cette revue qu’il publie ses premiers poèmes. Il est membre fondateur de la revue Yapit (1977-1980) et Petek (1982-1983). Il participe aux travaux de la revue Yarin (1984-1986). En 1995, il fonde avec Cem Savran la revue Prométhé. Depuis 1980, il publie ses poèmes dans les revues itibaren Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Türkiye Yazıları, Süreç, Yeni Düşün, Varlık, Gösteri, Düşler, Şiir-lik, Edebiyat ve Eleştiri, Defter, E, Kaçak Yayın.

En 1996, pour la radio C, il dirige et présente le programme appelé « Fenêtre sur la poésie ». Il est membre des jury Ceyhun Atuf Kansu et Orhon Murat Ariburnu et membre administratif fondateur de l’Association des Gens de Lettres et du Syndicat des Ecrivains de Turquie. Il a été invité en France au Festival internationale de poésie« Voix Vives » à Sète.

Ses poèmes à lire et à écouter

 

Bibliographie

Poèmes
  •  Le vécu, 1983 (1984 : Prix de l’ Akademi Kitabevi)
  • Devant une affiche, 1986 (1986 : Prix de Yaşar Nabi Nayır)
  • Une frontière, sans fin, 1988
  • Rencontre, 1992 (1990 : Prix de Ceyhun Atuf Kansu)
  • Loin et ancien, 1996
  • Témoin de la nuit, 2000
  • Aile déployée, 2004 (2002 : Prix Ahmed Arif)
  • Carrefour (Choix de poèmes),2006
  • Preuve,2006.
Proses
  • Pensées sentimentales, 1999
  • L’art du poème, 2004
  • Techniques d’écriture de nouvelles, 2004
  • Deniz Feneri-Behçet Aysan Kitabı (Eren Aysan ile Birlikte),2006
  • Littérature et communication, 2008.

Son site internet: www.salihbolat.com

Biyografi

Salih Bolat Adana’da doğdu. İlkokulu ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra, Gazi Üniversitesi’nin Sosyal Politika Bölümü’nü bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans ve Doktora programlarını tamamladı. Beykent Üniversitesi, Sinema-TV bölümünde öğretim üyesi. Senaryo, Sinema ve Edebiyat, Dramatik Yazarlık, İletişimYazarlığıadlı dersleri veriyor.

Edebiyat yaşamına Yeni Adana gazetesinin kültür sanat sayfasında öyküler yazarak başladı (1974). Arkadaşlarıyla birlikteKoza adlı dergiyi çıkardı (1975). İlk şiirini bu dergide yayımladı.1977-1980 yılları arasında, Yapıt dergisinin 1982-83 yıllarında, Petek dergisinin yazı kurulu üyeliğinde bulundu. 1984-86 yıllarında, Yarın dergisinin çalışmalarına katıldı. 1995 yılında, Cem Savran ile Promete dergisini kurdu. 1980 yılı başlarından itibaren Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Türkiye Yazıları, Süreç, Yeni Düşün, Varlık, Gösteri, Düşler, Şiir-lik, Edebiyat ve Eleştiri, Defter, E, Kaçak Yayın gibi dergilerde şiirler ve yazılar yayımladı. 1995-97 yıllarında Siyah Beyaz gazetesinde, « Duygusal Düşünceler » adlı köşede yazdı. Bu yazılarından seçtiklerinin de yer aldığı yazılarını, daha sonraki yıllarda, aynı adla bir kitapta topladı.

1996 yılında,Radyo C’de « Şiir Penceresi » adlı programı yapımcı ve sunucu olarak yürüttü. Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nün ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nün seçici kurul üyeliklerinde de bulunan Salih Bolat, Edebiyatçılar Derneği’nin ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğinde de görev aldı. 2010 Yılında, Uluslararası Sete Şiir Festivaline katılmak üzere Fransa’ya davet edildi. Cengis Asiltürk’ün yönettiği “Albatrosun Yolculuğu” adlı sinema filminde başrol oynadı.

Şiirlerini okumak ve dinlemek için tıklayın

Yapıtları

Şiir

  • Yaşanan, 1983 (1984 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü)
  • Bir Afişin Önünde, 1986 (1986 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü)
  •  Sınır ve Sonsuz, 1988
  • Karşılaşma, 1992 (1990 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü)
  • Uzak ve Eski, 1996
  • Gece Tanıklığı, 2000
  • Açılmış Kanat, 2004 (2002 Ahmed Arif Şiir Ödülü)
  • Yol Ayrımı (Seçme Şiirler),2006
  • Kanıt,2006
Düzyazı
  • Duygusal Düşünceler, 1999
  • Şiir Sanatı , 2004
  • Öykü Yazma Teknikleri, 2004
  • Deniz Feneri-Behçet Aysan Kitabı (Eren Aysan ile Birlikte),2006
  • İletişim ve Edebiyat, 2008

Internet sitesi: www.salihbolat.com